Om in multidisciplinaire studententeams aan uitdagende challenges te werken in tijden van het Coronaviris, is al een challenge op zich. Toch hebben studenten en hun begeleidende docenten en coaches van Wonen3.0 binnen no time hier een modus gevonden. Vanaf vandaag starten zo’n kleine 200 studenten met het bedenken van slimme en innovatieve ontwerpideeën voor het studentengebouw High Five, dat in 2024 op het Utrecht Science Park (USP) komt te staan. Ook de challenges draaien gewoon door. Team Celcius werkt thuis hard door om direct van start te kunnen met de bouw van hun duurzame huis, zodra het sein om weer te mogen bouwen op groen springt. Ook de studenten die werken van de transformatie van de Utrechtse schoolpleinen in groene, gezonde speelplaatsen, zitten niet stil en presenteren eind april hun eerste plannen.
MEEDENKEN AAN EEN NIEUW STUDENTENGEBOUW OP HET USP
Het onderwijs opeens volledig online verzorgen is niet niks, het vraagt extra inspanningen en flexibiliteit van studenten en docenten. Ondanks alle uitdagingen is vandaag de kick-off van de challenge Van schapenwei tot ultiem studentengebouw. Stichting Studentenhuisvesting Utrecht (SSH) en haar ontwikkelmaatschappij Jebber dagen de deelnemende studenten uit om mee te denken in de ontwerp van het nieuw te bouwen studentengebouw ‘High Five’. High Five moet een gebouw worden, dat woonruimte biedt aan zo’n 850 studenten, dat inspireert en verbindt; dat uitnodigt tot ontmoetingen tussen de bewoners, maar ook met de omgeving; dat voorzien is van slimme technologie waardoor het gebouw veilig, hygiënisch, gezond, duurzaam, energiezuinig is. Een baken op het Utrecht Science Park, dat mensen uitnodigt elkaar te vinden en waar het geweldig wonen is. Met hun originele, slimme, innovatieve en frisse blik kunnen studenten het verschil maken en helpen het ontwerp naar een ander niveau te trekken, aldus Jebber en SSH. Vanaf vandaag gaan studenten van de opleidingen Technische Bedrijfskunde (TBK), Communicatie & Media Design (CMD) en Ondernemerschap & Retailmanagement (ORM) dus hard aan de slag, om te beginnen met (online) behoeftenonderzoek onder de doelgroep .

MULTIDISCIPLINAIR EN SAMEN MET BETROKKENEN WERKEN AAN MOOIE IDEËEN
Centraal bij de challenges van Wonen3.0 staat het samenwerken van studenten vanuit allerlei opleidingen, het samenbrengen van disciplines. Hierdoor leren studenten ook van elkaar en dit verrijkt hun oplossingen. Altijd worden de behoeften en wensen van de betrokken partijen bij het vraagstuk meegenomen in deze brainstorm. Ook krijgen studenten extra masterclasses op het gebied van Out of the box-denken en/of juist over een specifiek inhoudelijk thema.
GEZONDE EN GROENE SPEELPLAATSEN IN DE GEMEENTE UTRECHT
Utrechtse Vastgoed Organisatie (UVO) heeft de ambitie de komende 10 jaar de schoolpleinen van alle 150 scholen in de gemeente Utrecht te verduurzamen en multifunctioneel maken. Studenten vanuit Integrale Veiligheidskunde (IVK), Built Environment (BBE), Bewegingsstudies en Rechten werken sinds begin collegejaar 2019-2020 samen aan een stappenplan en een toolkit hiervoor. Komend collegejaar zullen studenten een pilot beginnen met een drietal scholen.

TEAM CELCIUS: HET DUURZAME HUIS VOOR DE SOLAR DECATHLON CHALLENGE 2020
Team Celcius is al anderhalf jaar bezig met het ontwerpen en bouwen van een duurzaam, zelfvoorzienendhuis, waarmee ze zich inmiddel geplaats hebben voor de finale van de Solar Decathlon Challenge dit jaar. Team Celcius bestaat uit zo’n 60 studenten van meer dan tien verschillende opledingen binnen de HU, zoals (Technische) Bedrijfskunde, Bouwkunde, Elektrotechniek, Rechten, Communicatie, Veiligheidskunde enz) die samen dit avontuur zijn aangegaan! Het ontwerp is klaar. Momenteel staat alles klaar voor het starten van de bouw van het huis. Helaas mag dat vanwege het Coronavirus nog niet. Dus werkt het team hard door aan de voorbereidingen, zodat ze direct aan de slag kunnen als het sein op groen gaat voor de bouw. De jurering van de Solar Decathlon Challenge in Washington DC is uitgesteld naar later dit jaar, maar gaat sowieso door.


CHALLENGES BIJ WONEN3.0 in 2020-2021
De maatschappij van morgen vraagt om professionals die complexe vraagstukken het hoofd kunnen bieden, die gewend zijn om hun expertise te bundelen en samen met betrokkenen slimme, duurzame en passende oplossingen weten te ontwikkelen. Wonen3.0 formuleert samen met het bedrijfsleven dit soort vraagstukken en organiseert hiertoe de zogenoemde “challenges” . Studenten van alle opleidingen aan de HU, maar ook daarbuiten, kunnen mee doen aan zo’n en gaan in multidisciplinaire teams de competitie aan voor de meest innovatieve en passende oplossing.
Alle teams pitchen hun oplossingen voor een jury en de winnende concepten worden door de opdrachtgever meegenomen. Door mee te doen ontwikkelt iedere student ook de interprofessionele skills die gevraagd worden op de arbeidsmarkt en legt interessante contacten met de aangesloten partnerbedrijven van Wonen3.0.
Ook in collegejaar 2020-2021 biedt Wonen3.0 verschillende challenges aan, waar studenten (en docenten) van alle opleidingen binnen de HU aan mee kunnen doen. Maar ook nu al doen studenten van MBO Nieuwegein mee en komend jaar haken ook studenten van Saxion Hogeschool aan.